Bygge PCen selv?

2015-06-10 21.03.12-1

Jeg «kan jo litt om data», så innimellom dukker spørsmål av typen «Junior skal ha ny datamaskin og vil bygge den selv (det er visst litt in). Lønner det seg? Og i så fall – hvordan funker det?»

Det første jeg spør om da, er hvor gammelt avkommet er? Er det i konfirmasjonsalder er svaret at hun/han sannsynligvis finner ut av og fikser det selv.

Begge mine avkom er blitt drevne PCbyggere etter at de fikk kjøpe gamerPC-byggesett (se oppdatert utvalg her) fra Komplett for konfpengene i sin tid. Greia er jo at man begynner med basisoppsettet derfra, og så er det bare å bytte ut deler etter hvert som behovene oppstår og økonomien tillater det. Kidsa mine har byttet ut det meste i sine PCer etter hvert, og har finansiert mye ved å selge gamle deler til kompiser som ikke er like kravstore (og/eller har kjipe foreldre).

Man er ikke låst til Komplett på noen måte, så det er bare å kjøpe harddisker osv. på netonnet og ebay og holde på. Samtidig har Komplett rimelig bra kundeservice som fikser det meste fort, og de er aldri kjipe på reklamasjoner.

Det som er fint med en ferdigpakke er jo at alt er med, og at man blir kjent med hva de forskjellige komponentene er og så videre. Maskinen kommer jo ikke ferdig satt sammen, med Windoze ferdig installert osv. Og så funker det hele med én gang så lenge der er riktig satt sammen. Det er … utrolig frustrerende å ha satt sammen alle greiene, og så har man kjøpr feil RAM eller for liten strømforsyning eller noe slikt.

Og så er det greit å begynne med Windows først. Det er det kompisene har, det er det de har på skolen osv. Så kan den håpefulle begynne å leke med alle Linuxvariantene og alt det andre etter hvert når interessen kommer. De lærer seg for å partisjonere disker, eller installere flere disker med ulike OSer og så videre så lenge man lar dem holde på i fred og bare leder dem i riktig retning når de lurer på noe.

Alt over fordrer selvsagt at avkommet er interessert i å “mikke med data”. Skal hun/han bare ha en bra maskin i jobbe på og spille på er det like greit å gå for en ferdig bærbar løsning som bare funker.

(Han på bildet studerer forøvrig informatikk på Blindern, har diverse selvkonstruerte PCer med alt for mange skjermer og operativsystemer stående, eier alt for mange spill fra Steam og foretrekker Macen til alt annet enn gaming.)

Tags from the story
,
0 replies on “Bygge PCen selv?”