Slik får du løs bilen fra snøen

snow

I dag har det vært en utfordrende dag i trafikken for mange. Noen desimeter våt snø hadde gjort det litt glatt, og folk kjørte seg fast. Jeg måtte hjelpe en fyr som ikke burde hatt lappen med å få løs bilen. Han skulle kjøre opp en liten bakke i nabolaget, men klarte ikke komme seg opp og hadde rygget seg litt inn i ei snøfonn. Og der stod han da, og spant. Nå skal det sies at utstyret ikke var det beste – en eller annen anonym forhjuldrevet stasjonsvogn av typen Ford eller Opel eller noe i den duren, men allikevel – han gjorde alt feil.

For han stod altså der og gav full gass så snøen spruta, og glei lenger å lenger bakover inn i snøfonna. Først ville han ha meg og en til til å dytte mens han oversprøytet oss med grus og slaps. Men etter hvert mente han at han var sterkere enn oss, og ba meg ta over rattet, så skulle han dytte selv. Så jeg overtok, og gynget bilen løs på første forsøk.

For greia når man har kjørt seg fast på glatten er altså IKKE å gi full gass forover. Man må være forsiktig og varsom på gass og clutch, og la hjulene få tid til å få grep. Og det gjør man ved å “gynge”. Som altså vil si at man gir litt gass og slurer litt på clutchen så bilen går litt frem, så slipper igjen, slurer litt, og så, etter hvert blir gyngingen større og større, bilen får moment og man er løs. Jeg kjørte bilen opp bakken og parkerte den på flatmark for ham, og alle var glade. Helt til han satt seg inn og ikke klarte å komme seg avgårde fordi han begynte å spinne igjen. Han trodde visst at greia når det er glatt er å gi full gass og så slippe clutchen, så kommer man fort vekk fra snøen eller noe. Så jeg tipset ham om at han kanskje kunne prøve å kjøre som om han hadde et egg mellom foten og gasspedalen, altså veeeldig forsiktig. Etter litt prøving skjønte han pointet og kom seg avgårde.

Jaja. Jeg satt meg inn i Landrover’n og kjørte opp samme bakke uten en eneste hjulglipp.

Trenger du flere tips til hvordan du kommer deg løs fra snøen og trygt frem på glatten kan du jo lese denne gamle artikkelen (inkludert informativ film) på Bilnorge.no.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.