Til inntekt for en god sak

2015-03-02 16.41.15-1

Et stramt skolebudsjett gjør at mange skoler ikke har råd til å sende ungene på leirskole i løpet av ungdomsskolen. Og da må foreldrene trå til, og organisere kronerulling for at de håpefulle skal få en liten uke med litt annen undervisning og læring enn det de får i klasserommet.

Men det er ikke bare bare for foreldrene å sette igang aktiviteter i skoletiden. I Norge skal all offentlig undervisning på barne, ungdoms- og videregående skole være gratis, så da er det ikke bare for foreldrene å betale inn penger for å dekke ekstrakostnader for å sende sin elev på f.eks. leirskole. Og det er jo forsåvidt greit siden det jo ikke er alle som har råd til 3-4000 ekstra i utgifter for å sende poden avgårde. Det er heller ikke lov å organisere seg slik. Så da må foreldrene slå seg sammen og finne en en-for-alle alle-for-en-løsning slik at alle i klassen kan være med uansett betalingsevne (og -vilje). Les forøvrig mer om regjeringens holdning til det hele her.

Så da gjelder det å være kreativ og finne måter å samle inn penger på som gjør at man ikke kommer i konflikt med loven. Det enkleste er jo selvsagt å bare foreta en anonym innsamlingsaksjon (pengene skal ikke kunne spores til enkeltfamilier) der alle betaler inn det de kan/vil, og så håpe på at sluttsummen dekker alle utgiftene. Stemmer ikke sluttsummen må man be om mer penger til det blir riktig osv. Problemet her er at det fort kan bli litt misnøye hvis ikke alle betaler, så den bør man unngå. Så da gjenstår det å arrangere dugnad slik at alle kan være med å bidra til å tjene penger uavhengig av egen økonomi. Og da finnes det jo flere muligheter. Man kan arrangere kakelotteri og dekkskiftkvelder, ungene kan selge boller eller det kan arrangeres garasjesalg og loppemarked. Problemet er at det skal selges ganske mange kakelodd for å dekke en regning på 3-4000 pr. elev.

2015-03-02 16.42.04-1Men da finnes det heldigvis firmaer som vet å sko seg på foreldres ønske om å gjøre det beste for barnet sitt. Selskaper som Dugnaden.no, Dugnadsportalen.no, Dugnadservice, Klubbmidler.no, Lisensfabrikken, Nordkak osv. (gjør et søk på “Dugnad” på Google) tilbyr diverse “lettsolgte” produkter man kan kjøpe for videresalg. Det kan være f.eks. renholdsprodukter, kaker, julepynt, kaffe, hansker, bilpleieprodukter og sokker. Eller, kanskje det viktigste produktet: dopapir og tørkeruller. Og akkurat dopapir er jo veldig smart, da. Ingen liker å drasse med seg svære pakker med dasspapir hjem fra butikken (kjipt å møte naboen og se “Fy f. så de driter”-blikket hans på vei hjem), så da blir det å kjøpe små 2- eller 4-packs til gullpriser. Kjøper man via en dugnadsgjeng kan man få kjøpt masse papir, og få det kjørt hjem utpå kvelden, billig. Og det er jo ikke ueffent. Det krever selvsagt litt logistikk (få levert papir ett sted, og så distribuert videre til selgerne) og plass (300 maxipacks dopapir fyller kjapt en standard garasje) for å dra slikt i land, men det er en god idé.

Problemet er selvsagt at det ofte er flere som konkurrerer om det samme markedet, og folk er gjerne mer positive til å støtte det lokale idrettslaget eller korpset enn en enkel skoleklasse som skal på tur. Men siden det er såpass rimelig som 350,- for 56 ruller så kjøper folk. Og så har man jo diverse familie og venner som trenger slikt uansett. Og de kjøper jo gjerne av noen de kjenner.

Er det noen som trenger dopapir, forresten? Jeg har noen pakker stående…

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.