Hjelp, jeg har fått blomster!

2017-05-10 11.26.14-2

Menn og blomster passer liksom ikke helt samme. Det at en herre GIR* blomster er greit, men å få? Det er litt mer vrient.

For – hva gjør man egentlig når man har fått en blomsterbukett i fanget? Man kan liksom ikke kaste hele greia heller, så hva gjør man men det hele? Skal plasten tas av? Innpakningspapiret? Skal man ta av den våte kladæsjen med avispapir som ligger rundt nederst på blomstene? Og så videre?

Vel, jekk en øl og slapp av; her er oppskriften:

Først må du finne frem en såkalt blomstervase i en eller annen form. Helst en som er vid nok og dyp nok til at alle blomsterstilkene kommer nedi så du slipper dele blomsterkvasten i flere deler. Men det viktigste er at det er en beholder som står støtt, som er tett, og dyp nok til at blomsterstilkene får jevn tilførsel av vann. Har du ikke en vase må du improvisere – det går f.eks. an å bruke et halvlitersglass, en mugge eller noe annet litt høyt. Du kan også lage din egen vase vha. en vinflaske (eller stor ølflaske), en ulltråd og litt lighterbensin. Ølbokser og andre lette ting passer imidlertid dårlig; en vase må ha litt egenvekt for å stå stødig. Men – i nøden bruker menn det de har for hånden.

2017-05-10 11.27.48-2 2017-05-10 11.28.32-2

 

Så skal alle bånd og fjas, all plast og papir av og i søpla. Utenpå stilkene nederst på buketten er det gjerne ekstra plast med vått papir inni og strikk rundt. Festet her er gjerne en liten pose med noe hvitt pulver inni. Ta vare på posen (og strikken den er festet med – kjekt å ha), og kast papir og plast. Da har du frilagt stilkene. Buketten er gjerne bundet sammen med enda mer hyssing. Ikke klipp av den – det holder nemlig buketten samlet og gjør det lettere å få det hele ned i vasen, og så ser det hele litt finere ut når buketten beholder formen fra butikken.

Deretter heller du det hvite pulveret (som har lav PH og inneholder stoffer som skal hindre vekst av sopp og mikroorganismer) fra posen oppi vasen, og fyller nesten helt opp med kaldt vann. (Denne og følgende operasjon bør skje i vasken på kjøkkenet eller utendørs så du slipper vannsøl på gulvet.). Så er det bare å sette blomsterbuketten oppi vasen, evt. helle av en cm. eller to med vann hvis det står helt opp til kanten, tørke av vasen og plassere den et sted den er synlig for giveren hvis vedkommende skulle komme uforvarende på besøk.

Noen steder står det at man bør kutte av litt nederst på stilkene for at blomstene skal klare seg. Det er bare nødvendig dersom stilkene har begynt å tørke ut. Da bør du skjære skrått over en centimeter eller to opp på stilken før du setter det hele i vann. Noen anbefaler også å bruke sitronbrus eller Cola med naturlig sukker i vannet for å få ekstra holdbarhet på buketten, og det er jo lov.

2017-05-10 11.29.39-2 2017-05-10 11.31.52-2

Pass på at vannstanden ikke synker for mye, og ikke sett det hele i direkte sollys. Begynner det å lukte og/eller blomstene begynner å miste blader og henge med hodene osv. er det på tide å slenge det hele i kompost/matavfallsbøtta. Så tømmer du ut vannet, vasker vasen og setter den tilbake innerst i skapet.

*: Vær OBS! på at det å GI blomster kan være et solid minefelt hvis du er sammen med eller hypp på et damemenneske. Har du ikke innført tradisjonen ganske så tidlig i forholdet (gjerne allerede på date 2) er det mange fruentimmere som får det for seg at du prøver å pynte på ett eller annet “galt” du har gjort når du prøver å være hyggelig/smiske med blomster. Spesielt røde roser i hytt & pine kan være skummelt. Les deg gjerne opp på “blomsterspråket“, og ikke vær redd for å spørre blomsterselgeren om hva som “passer” seg (de elsker sånt; vær forberedt på mye blunking og fnising osv). Det er jo kjipt om du mener å si “Jeg vil være venn med deg” (orange blomster) og så sier “Jeg er forelsket i deg” (rosa blomster) isteden. Så pass på. Eller sats på en god vin isteden.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.