Miniomelett

Her er en artig vri på den tradisjonelle omeletten; mini-omeletter, stekt i muffinsform. Ikke bare er det hele enklere å lage enn vanlig omelett i stekepanne, det tar mindre aktiv jobbetid også siden man slipper å stå og passe på mens det hele stekes.

Det hele begynte med at jeg fant en muffinsform bak i kjøkkenskapet. Jeg vet ikke helt hvordan den kom dit, men nå var den nå der, så da var det å finne på noe å bruke den til. Først ble det selvsagt laget noen gedigne muffins (veldig gode, forøvrig), men så var det å se på andre muligheter. Og det var da jeg kom på noe jeg har lest ettellerannet sted: porsjonsomelett.

Ingrediensene er det samme som til vanlig omelett: egg, litt melk, salt og pepper, diverse fyll og ost. Som med så mye annet er det veldig greit å bruke rester til disse, og gjerne lage flere varianter. I omelettene til venstre her er det vårløk og skinkebiter, i de til høyre er det soltørket tomat og chorizopølse.

Tilberedningen starter med at man setter stekeovnen på ca. 200 over/undervarme. Så knekkes 4 egg i en skål, og det tilsettes 2-3 spiseskjeer melk. Dette røres godt sammen med en gaffel, og så fordeles eggerøren i formen. Så er det bare å kutte opp en passe mengde vårløk og skinke/tomater og chorizo, og fordele dette også i formen. La ingredienesene synke godt nedi, og pass på at alt blir dekket av røren. Ikke fyll helt opp til kanten – omelettene hever nemlig en del under steking. Vil du ha litt ekstra guffe kan du dryppe nedi litt hot saus (Tabasco eller Schiraccha eller noe sånt) og gi et dryss nykvernet pepper. Så er det bare å drysse godt med ost oppå (gjerne jarlsberg eller Mozarella) og sette det hele inn i ovnen.

Mens det hele godgjør seg rister du et passe antall brødskiver; en skive pr. omelett er greit. ha gjerne på godt smør, og legg på et salatblad eller noe vårløk eller annet friskt, grønt.

Imens har omelettene blitt til små vulkaner. Etter hvert som egget har stivnet fra utsiden og innover har det i midten begynt å koke, og har steget opp og rent litt utover før det har stivnet. Tar du omelettene litt for tidlig ut av ovnen vil de finne et område midt oppå som ikke har stivnet. Da trenger det hele noen minutter til. Da er det bare å sette inn igjen, og samtidig skru av varmen.

Når så alt er ferdig er det bare å hjelpe omelettene forsiktig ut av formen med en liten stekespade eller en sløv kniv. Og så er det bare å dandere på brødslivvene, og hive innpå. Det kan være greit å vente et par minutter; disse små vulkanene er rimelig varme midt inni.

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.