Fårikåltid!

 

Det er ikke vanskelig å lage helt grei fårikål av lammekjøtt, kål, pepperkorn, salt og vann. Men med et par små tillegg og modifiseringer kan man få en enda bedre fårikål. Her er min oppskrift.

Min fårikål består av ovennevnte lammekjøtt (i passe store biter), hodekål (skåret i båter, uten stilken), pepperkorn (rikelig), salt og vann. Og så legger jeg til noen gulrøtter (i staver), en persillerot (i små terninger), litt olivenolje, litt hvetemel og rødvin. Og så gjør jeg noe med kjøttet før det går i gryta.

 

For å få mer smak både i kjøttet og kraften bruner jeg nemlig kjøttbitene godt i litt olivenolje. Kjøttet skal bare blir brunt utenpå, og må ikke gjennomstekes men være rått inni. Når kjøttet er ferdigstekt koker jeg ut gryta med et glass rødvin, og heller over i selve Fårikålgryta.

  

Ingrediensene legges lagvis. Nederst kjøttbiter, så et lag kål, gulrøtter og persillerot. Dryss en spiseskje hvetemel, en god teskje sorte pepperkorn + noen runder med grovmalt pepper og en halv teskje salt over. Gjenta så det hele – kjøtt, kål, gulrøtter osv. Når alt er i gryta helles kraften + et glass vann i gryta, lokket legges på og det hele settes til oppkok. Ikke ha det for varmt, da svir den nederste kålen seg. Sett på «8», og skru ned til «5» med en gang det koker kraftig.

 

Så er det bare å vente mens liflige dufter sprer seg på kjøkkenet. Det hele bør stå og godgjøre seg i minst 1 1/2 time. Underveis er det greit å riste på gryta litt, og den siste halvtimen bør det hele sjekkes jevnlig for å se at gulrøttene og kålen blir passe fast i fisken. Jeg synes det er bedre å la det hele stå litt for lenge enn å få halvkokt kål på tallerkenen.

Det hele serveres med små kokte poteter, og kanskje litt tyttebærsyltetøy. Sett salt- og pepperkvern på bordet og la gjestene justere saltheten selv.

Drikke kan være hjemmelaget ripssaft, en solid rødvin eller kanskje en paleale.

PS: Beklager dårlig bilde av det endelige resultatet. Man blir sulten av å vente på fårikål…

Tags from the story
,
0 replies on “Fårikåltid!”