Kjøttfrie “pølser”

I “kjøttfri dag”- serien er vi denne gang kommet til kjøttfrie pølser, for anledningen “Soyakorv” fra Hälsans Kök. Og, for å ha det helt på det rene: dette er begredelige greier.

Når man åpner posen finner man 8 pølser som likner på wienerpølser; like tykke, bare litt kortere. Fargen er også som nevnte kjøttpølse. På produktbildet ser det ut til at de er beregnet på steking, så da tok jeg alle pølsene (uten å tine først) og tømte i stekepannen med litt olivenolje, og skrudde på litt over middels varme slik jeg gjør når jeg steke vanlige pølser.

Pølsene stekes på samme måte som vanlige pølser. Men så, etter hvert som de tinte og ble varme, begynte de å svulme opp til circa grillpølsetykkelse. De ble fine og brune og så ut til å kunne bli en god kjøtterstatning, så jeg lot dem ettersteke litt på svak varme mens pølsebrødene ble varme og tilbehøret ble funnet frem.

Jeg regner jo med at disse pølsene er tenkt å erstatte kjøttpølser i sammenhenger der det ellers serveres vanlige pølser; i barnebursdager, på idrettstevner og så videre, så jeg laget dem til slik jeg vanligvis gjør; vanlige pølsebrød, lomper, ketchup, noen senneper, stekt og rå løk. Mens rekesalaten ble erstattet med italiensk salat siden reker også er en slags kjøtt.

Da alt var klart la jeg pølsene i en skål og satte det hele på bordet. Og da begynte transformasjonen. I løpet av et par minutter gikk pølsene fra å være stramme, finne og innbydende pølser til å bli sammensunkne, rynkete pinner som så ut som gamle damer som har vært for lenge i syden. Litt skuffende, men de så forsåvidt fremdeles spiselige ut. Så da var det bare å mekke seg en grei hotdog.

Og så begynte nedturen. Disse pølsene har ikke noe av “knekken” og følelsen ordentlige pølser gir. Det merkes med én gang at dette ikke er the real thing; det er “liksompølse”. Smaken er heller ikke særlig “pølsete” – den er litt søtlig og ubestemmelig og kan minne mer om en søt kake enn det den prøver å etterligne. De blir ganske fort kalde, og gir ikke den store pølsefeelingen.

 

Så dette er kjipe greier. Foreldre som serverer dette her til barna sine for å gi dem “sunnere” vaner eller whatever bør slutte med det. Og ingen må NOENSINNE finne på å servere dette i en barnebursdag eller lignende. Det er bare slemt. Ordentlige pølser er tross alt produsert av alt det som blir igjen av dyret etter at biffer og steker og koteletter er tatt ut og som sørger for at minst mulig må kastes.

De to pølsene som ble igjen etter pølsemåltidet (her spiser vi opp maten vår, nemlig) ble prøvd på et par pitapizzaer. Det var heller ikke noe særlig. Mangelen på animalsk fett i pølsene gjør nemlig at de ikke stekes; de bare tørker og blir harde. Ikke smakte de noe godt heller.

Styr unna!

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.