Kjøtt av muggsopp

Dette er en av de mest high-tech og sci-fi kjøtterstatningene som er i vanlig salg. Opprinnelig tenkte jeg at dette er noe Quinoagreier (som er så in blant helsefreakene), men neida. Quorn er nemlig noe så sært som et kjøttsubstitutt som er laget av mycoprotein, dvs. protein fra muggsopp*.

Selve Quorn-prosessen og vitenskapen bak er ganske intrikat, men kort fortalt har man funnet en muggsopp-art* ved navn Fusarium Venenatum i jorden ved landsbyen Marlow i England. Mycoproteinet vokser i et lukket fermenteringssystem der det mates med glykose, oksygen, nitrogen og mineraler ++, og danner biomasse som så blir høstet og videreforedlet. Hele prosessen er (for de som orker lese mye) beskrevet her og her. Ellers står det jo litt på selskapets norske hjemmeside også.

Uansett. Er dette muggsoppgreiene noe godt, da? Funker det som kjøtterstatning?

Svaret er ganske enkelt “ja”. Dette er en av de beste kjøtterstatningene jeg har vært borti. Ikke bare har det tilnærmet samme struktur som kjøtt (det består av “muskelfibre”), men det smaker også umami; en kjøttsmak som er en slags blanding av svin og kylling. Konsistensen er omtrent som gjennomstekt kyllingkjøtt.

Det hele brukes og behandles om vanlig kjøtt. Det kan marineres etter eget forgodtbefinnende, og når det stekes får det stekeskorpe som ordentlig kjøtt, med samme temperatur osv. Et ekstra pluss er at dette kjøttet ikke blir tørt selv om det stekes for lenge. Ihvertfall fungerer “Bitar” veldig bra som kjøtterstatning i både en streit wok (m/ingefær, chili, sukkererter og div. rotfrukter) og i pita med salat og dressing osv. Selv om det altså ikke blir helt det samme.

 

Samtidig er det jo med Quorn som med de andre kjøttsubstituttproduktene: det er krydder og tilberedning og de andre tilsetningene i maten som gjør det hele godt. Helt alene smake Quorn omtrent som kokt kylling eller svin. Ikke veldig mye, altså. Det blir, som kylling, ekstra godt sammen med bacon (…ehhh – kjøttfri dag, da du?) og sammen med gode sauser. Quorn kjennes som kjøtt når man tygger det, og det gir den gode kjøtt/umamifølelsen.

Så altså – er du hightech i matveien, drømmer om å bo på et romskip på vei til Mars – eller bare er ute etter et digg kjøttsubstitutt: prøv Quorn!

*Quorn er hverken sopp eller muggsopp, og det ser ikke ut til at vi har et norsk ord for det engelske “fungus” som er samlegrepet for sopp-og mugg “familien”.

1 Comment

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.