Kjøttfri dag

Her for en stund siden kom jeg til å spise et tacomåltid der det var brukt rikelige mengder såkalt tacokrydder i kjøttdeigen. Midtveis i en taco ble jeg sittende og kikke på og smake ekstra på innholdet, og begynte å lure på om det egentlig var nødvendig å ha kjøttdeig i taco? Det smaker jo bare krydder, liksom. Hadde tacoen vært like god uten oppmalte kjøttslintrer i krydderet?

Der og da bestemte jeg meg for å prøve å lage noen middagretter uten innslag av animalske proteiner – altså kjøtt. Det er jo mye mas om at vi spiser for mye kjøtt og at dyrene ikke har det bra og klimaet og blabla, men jeg har tenkt at skikkelig mat for menn ikke blir det samme uten kjøtt. Jeg velger jo kortreist og frittgående og økologisk og alt det der når jeg shopper og har egentlig ikke dårlig samvittighet der. Men altså – går det an å kutte ned på kjøttforbruket og allikevel lage fullverdig Mat for Menn?Jeg gikk til innkjøp av et par vegetarmatkokebøker (det finnes masse i billigkassene hos bokhandlerne osv), og gjorde mye research på nett. Det jeg fant ut er at det er mye ekstremister og fjasere som insisterer på at vegetarmat (for ikke å snakke om veganmat…) er det eneste riktige osv. Og så er det noen som tar det hele seriøst og vil lage god mat uten kjøtt. Jeg fant også ut at det begynner å bli et ganske greit utvalg i kjøttsubstituttvarer (dvs. varer som later som det er kjøtt men er laget av noe vegetabilsk, som soya, bønner, poteter osv.) i vanlige dagligvareforretninger også, og at man ikke trenger å gå i newage-spesialforretninger for å finne riktige ingredienser.

Så nå er jeg i gang, og har innført kjøttfri onsdag. Jeg kommer til å handle inn det jeg finner av vegetarmat-halvfabikata i butikkene, og prøve meg på vanlige retter der jeg bare dropper kjøttet eller erstatter det med f.eks sopp eller bønner eller noe slikt.

Erfaringene kommer her etter hvert. Følg med…

 

PS:

Her er flere grunner til å innføre en kjøttfri dag i uka, altså en dag der man ikke spiser kjøttprodukter eller fisk, bare grønnsaker og vegetabilske produkter:

For det første: trenger/må vi virkelig ha kjøtt til middag hver dag? Finnes det ikke noe som kan erstatte f.eks. kjøttdeig i tacoen (det smaker jo bare tacokrydder uansett)? Og MÅ det egentlig være kjøtt i lasagne?

For det andre har husstandens yngre garde hatt om kosthold på skolen, og blitt rimelig engasjert i temaet. Mange av klassekameratene er veldig bevisst på å ha et variert og sunt kosthold samtidig som de er engasjert i dyrevelferd og fremtidens utfordringer mht. befolkningsvekst og matproduksjon. Så dermed har vi tatt det hele ut i praksis og har innført kjøttfri dag, i første omgang én dag i uken. Både fordi det er bra for oss, og fordi det kan gjøre at de dyrene som er igjen kan få et bedre liv den korte tiden de har på jorda.

For det tredje er jo altså oss menneskers stadige sult på mer kjøtt et miljøproblem. For å dekke etterpørselen må det ryddes nye beitemarker, det må produseres kraftfòr og så videre. Noe som igjen fører til økte utslipp av klimagasser og en haug andre problemer. Vi resirkulerer allerede papir, glass og plast, og vi bruker kollektivtransport når vi kan og tenker miljøbevisst når vi kjører bil, så dermed ble kostholdet neste milepæl.

Etter hvert har jeg også funnet en fjerde grunn til å satse litt kjøttfritt: det blir mye mindre stekeos og matlukt i huset etter et vegetarisk måltid. Og man føler seg faktisk ganske så lett og pigg i kroppen etter å ha droppet kjøttet til middag. Jeg vet ikke om det funker slik over tid (har ikke prøvd to dager i strekk ennå, f.eks), men foreløpig er det tommel opp.

Men samtidig: jeg kommer nok ikke til å gå helt vegetarianer. Noen ganger funker det helt greit å droppe kjøttet – bevares. Det går an å bruke soymince og gode grønnsaker til tacoen, tofu i bolognesen og kikerter i “kjøtt”-bollene, Men middagen blir jo ikke helt den samme uten kjøtt. Hverken hamburgeren, carbonaraen, pizzaen, ostesmørbrødet, pepperbiff og alle de andre gode kjøttbaserte rettene blir like godt uten kjøttet.

Men det funker greit innimellom.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.