Endelig tacofredag!

Er du en av de som har latt deg lure til å tro at den perfekte avslutningen på uka er en skikkelig tacomiddag sammen med familien? Da blir du sikkert glad for å høre at det går an å få kjøpt store kartonger med 1.1 KILO tacokrydder, nok til 110 porsjoner taco, i harrybutikkene i Sverige. 1.100 gram druesukker, salt, løkpulver, potetstivelse, spisskumen, chillipepper, hvitløkpulver, potetfiber, oregano, paprikaekstrakt, aroma, silisiumdioksid, sitronsyre, maltodextrin og gjærekstrakt blandet sammen for å gi den riktige A4-tacoopplevelsen.

Det er forsåvidt ikke noe galt med Tacofredag. Det er jo hyggelig å samles over et godt måltid fredag ettermiddag før alle vet. drar videre til kompiser og på byen og så videre. Det går kjapt å lage, og inneholder masse salat og slikt som gjør det hele ganske sunt. Men så er det denne kjøtteigen og dette tacokrydderet, da.

Kjøttdeigen kan med fordel byttes ut med ordentlig kjøtt kuttet i passende strimler. Gjerne flere typer; svin og storfe går godt sammen, f.eks. Kyllingkjøtt kan også brukes selv om det tar litt lengre tid siden kjøttet må få tid til å bli mørt og saftig. Ekstra godt blir det hele om det er et par finhakkede sjalottløk og en chilli i blandingen.

Og så er det dette ferdige tacokrydderet da. Det ikke bare kan myttes ut – det MÅ byttes ut. Jeg vet ikke hvordan det er med dere der ute, men når jeg en sjelden gang har spist taco med ferdigkrydder sitter jeg alltid igjen med en litt sånn sandete, vassen, tørr følelse i munnen. Og det er ikke noe særlig. Så derfor vil jeg slå et slag for skikkelig hjemmelaget tacokrydder. Det er ikke vanskelig å få til, ikke koster det allverden heller. Og så gir det altså en mulighet til å finne frem til din personlige taco – den det går gjetord om på arbeidsplassene og i skolegårdene på mandagen.

De viktigste ingrediensene i tacokrydder er chilli-, hvitløk-, spisskummen- paprika- og løkpulver, salt, oregano, og pepper. Så kan det også tilsettes korianderpulver og maisenna (det siste for at det hele ikke skal bli for soggy), og annet man måtte komme på som kan gi den rette smaken. Hvor mye det skal være av hvert krydder finner man ut etter hvert; man må altså prøve seg litt frem. Eller følge en av oppskriftene her: Studentradioen i Bergen har en fin oppskrift, Matprat.no en annen, Eyvind Hellstrøm har en hysterisk tacooppskrift (setter du i gang med den rett etter jobb en fredag blir det taco i 10-11-tiden på kvelden…), og Jamie Oliver byr på en oppskrift som skal være ganske nært det man faktisk får borte i Sør-Amerika.

Felles for alle oppskriftene her er jo altså at man ikke bruker poserælet. Man bruker egne referanser og smaksløker, og setter sitt personlige preg på maten. Slik ekte menn gjør.

0 replies on “Endelig tacofredag!”