Te med sitron

2014-06-03 09.43.06-1En god kopp te (eller et stort glass i mitt tilfelle) er en viktig del av et hvert kaldt måltid. Varm te passer til både frokost og kvelds, og gjerne til lunch også.

Det finnes masse god te å velge mellom hvis man gidder gå til en av spesialbutikkene som finnes i velassorterte kjøpesentre. Har man ikke en slik forretning i nærheten må man nøye seg med dagligvarebutikkutvalget. Og det er jo ikke så mye å skryte av, men det finnes helt greie muligheter.

De fleste av butikkene har en ganske stor hylle full av diverse pose-teer. Veldig mange av dem med diverse fruktsmaker eller ett eller annet sunt. Unngå dem. Det som gjelder, er ordentlig te i løs vekt. De gode dagligvarebutikkene har kanskje 6-7 forskjellige teer i løs vekt, de kjipe en eller to, de skikkelig gode har flere hundre. Også innvandrerbutikkene har mye god te i hyllene.

Den vanligste dagligvare-teene er Twinings Earl Grey (en sort blandings-te som er smaksatt med bergamottolje), Liptons Yellow Label (også en blandings-te) og Twinings Breakfast (enda en blandings-te). Alle sammen helt OK teer, med god smak og fin farge.

En god kopp te er ikke vanskelig å lage. Man trenger en passende tekanne (glass eller steingods), en teskje til å måle opp teen og en vannkoker til å koke opp vann.

En god oppskrift på å lage god te, er følgende: 1: kok opp vann til det kommer bobler på størrelse med en ert. 2: Ha litt vann i tekannen og snurr rundt slik at kannen blir varm. 3: Tøm ut vannet, og tilsett te (jeg pleier å bruke én teskje te pr. kopp á 2,5 dl.). 4: Tøm over riktig mengde vann (jeg har selvsagt sjekket hvor mye tekannen tar…). 5: La trekke 3-5 minutter.

Så er det på tide å servere teen. Da er det frem med te-silen (hvis ikke kannen har en slik moderne te-innsats), som legges oppå koppen før teen tømmes gjennom for å unngå teblader i det ferdige produktet. Så kan man tilsette sukker, melk og/eller sitron etter smak. Det er ikke mye sukker som skal til for å gjøre en bitter, tung te til en fest, kanskje en halv teskje – eller to. Her må man prøve seg frem. Det samme gjelder melk og sitron. Jeg synes ikke melk og te hører sammen, og dropper melken. Sitron, derimot, funker fint i mange teer. De late brukes sitron fra flaske til hverdags, og en ordentlig nyskåret sitronskive til hverdags.

Uansett – te er drikke for menn så lenge den er i løs vekt og ikke har vært innom en sånn smaksødeleggende pose, og den er riktig brygget.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.