Ordentlig speilegg

Altså. Speilegg. Denne retten de aller fleste menn faller tilbake på når de er alene hjemme og trenger noe kjapt og godt å spise. Denne retten som de aller fleste får til sånn nogenlunde, og som noen ganger blir en brent smørje, noen ganger smaker helt greit, og andre ganger blir helt nydelig.

Hva er hemmeligheten bak et ekte speilegg?

For – det er en liten kunst å få et speilegg riktig også. Den er nemlig forskjell på et “speilegg” og et “stekt egg”. Et stekt egg har gjerne brune kanter og er litt seigt å spise, og overflaten er gjerne litt uapetittelig fordi hvitten ikke har stivnet helt. Det er fordi egget er stekt på for høy varme. Et speilegg skal ha en jevn koagulert hvitte, og en plomme som akkurat har begynt å stivne under. Det skal ikke være brunt noen steder, ikke en gang ytterst i kanten.

Så – hvordan får man til et skikkelig speilegg?

Clouet er selvsagt at man ikke har for høy varme på når man steker speiler egget. Jeg pleier å ha en god dash olivenolje i stekepannen, og så sette den på platen på ca. “8” (av 10) et par minutter. Så skrur jeg ned varmen til ca “5”, og knekker egget/eggene midt oppi oljen. Er temperaturen riktig renne hvitten akkurat passe utover og begynner å stivne med én gang, uten hverken bobler eller spruting. Da er det bare å la det hele godgjøre seg et minutt eller to før jeg forsiktig rister litt på stekepannen slik at det kommer litt olje oppå egget også. Når så all hvitten har stivnet er det på tide å ha på litt salt og pepper, og servere. (Synes du ikke flytende eggeplomme er noe godt (eller du er kjerring og redd for Salmonella) kan du ha på et tettsittende lokk på stekepannen når egget godgjør seg. Nå det er kommet en hvit hinne over plommen er egget klart).

Speilegg de luxe

Skal du laget et skikkelig luksusspeileggsmørbrød trenger du følgende: Noen skiver godt brød (gjerne en dag eller to gammelt), meierismør, noe salat, majones, muligens ketchup, agurkskiver, kokt skinke og god ost.

Begynn med å sette stekepannen på på ganske sterk varme. Smør godt med smør på brødskivene og legg dem med smørsiden ned i stekepannen. Mens brødskivene steker og godgjør seg (de skal frese litt og bli brune) skjærer du opp litt salat og noen agurkskiver og speiler et par egg i en annen stekepanne. Så har du litt olivenolje over brødskivene og snur dem. Skru av varmen, og la skivene godgjøre seg et minutt eller to. Så legger du dem på tallerkenen med smørsiden opp, tar på salat, majones og agurkskiver, så kokt skinke og til slutt en osteskive eller to, og kanskje litt ketchup. Ha det varme speilegget oppå og la vente ett minutt (så osten smelter litt) mens du finner frem en god øl. Spis.

Jadda.


Første gang publisert i mai 2015.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.