Blomkål- og brokkoliburger

Det er ikke alle som vil ha en kjøttfri dag i uken som klarer eller vil lage vegetarmat helt fra bunnen av samtidig som de heller ikke vil ha alt ferdig. Mange liker å bruke halvfabrikata også. Det har gjengen i Raske Retter fra Østerås tatt tak i og utviklet 4 ulike vegetarburgervarianter: Blomkål og brokkoli, Gulrot, Paprika og en glutenfri versjon som bare heter Veganburger.

Jeg har prøvd blomkål- og brokkoli- og gulrotvariantene, og må som vanlig innrømme at det hele er helt greit. Man får på et vis burgerfeelingen i og med at «burgeren» serveres i brød sammen med de vanlige burgeringrediensene – «burgeren» er varm, har litt kjøttaktig tyggemotstand og litt stekeskorpe. Men man får ikke helt den «aaahhh – hamburger»-feelingen. Kjøtt/umamismaken mangler, og det hele blir litt tørt.

  

Tilberedningen er veldig enkel, om enn ikke så rask som firmanavnet skulle tilsi. Man blander pulveret i posen med kokende vann og et egg og lar det hele stå og svelle (minst) 15 minutter. Så er det å forme deigen til passende burgerstørrelse (1 pose holder til 4 passe store burgere) og steke det hele i litt olivenolje over litt over middels varme. Siden det er egg i holdes det hele ganske godt sammen og faller ikke fra hverandre like lett som f.eks. rene kikertburgere f.eks.

 

Noe som trekker disse produktene litt opp i forhold til røkla er at de ikke inneholder noen former for soya eller andre «tradisjonelle» vegetaringredienser. Hovedingrediensene her er havregryn, kikertmel og spelt tilsatt ulike krydder og løk osv. Alt sammen helt økologisk og uten smaksforsterkere, konserveringsmidler, farger, gjærekstrakt og palmeolje. Det gjør forsåvidt at bokkoliburgeren har en ganske artig grønnfarge, men det funker altså helt greit. Og så er det jo veldig enkelt å lage burgere med halvfabrikata fremfor å gå hele veien med bløtlegging av diverse bønner og maismel og alt mulig, så absolutt: tommel opp.

PS: Raske Retter har også noen krydderblandinger og supper i sortimentet, men de er ikke kjøttfrie så de er ikke med nå.

Tags from the story
, ,
0 replies on “Blomkål- og brokkoliburger”