Bare blåbær – for menn

2015-08-30 10.59.31-1

Jeg har et par blåbærbusker, type amerikanske, i hagen. De ser akkurat ut som vanlige norske blåbærbusker, bare at alt er mye større. Bladene er større, buskene er høyere og kraftigere, og bærene er større og flere, og vokser i klaser omtrent som druer.

Bærene (Vaccinium corymbosum) er av den typen vi er blitt vant til å få i butikken og på restaurant; slike store blåbær som er hvite inni, ikke mørke blålilla hele veien. De smaker omtrent som blåbærene fra skogen (Vaccinium myrtillus) – litt tammere kanskje, men absolutt blåbærsmak.

Det jeg har lurt på er om disse bærene kunne egne seg til blåbærsyltetøy? Ville syltetøyet bli tamt og blast, eller helt OK? Eller ville det bli som resten av planten – Større og Bedre? Svaret er det siste.

Blåbærsyltetøy av amerikanske blåbær er helt strøkent. Det smaker ordentlig, masse blåbær, og fargen er minst like mørk og innbydende som “norsk” blåbærsyltetøy. Her er min oppskrift, som (naturligvis) er basert på Ingrid Espelid Hovigs oppskrift i Den Nye Rutete Kokeboka (Gyldendal 1995):

2015-08-16 19.48.07-22015-08-29 21.01.14-2

Man trenger modne, rensede blåbær,  3,5 dl. hvitt sukker/farin pr. liter bær, 1 dl vann, og 2 ts. Certo Fruktpektin i pulverform (fås i ordentlige dagligvareforretninger).

Før du setter igang med selve syltetøykokingen setter du glassene til sterilisering i den største gryta du har – se ripssaftoppskriften for fremgangsmåte. Bruk aller helst små Norgesglass eller andre med glasslokk og gummipakning. Eller vanlige syltetøyglass med skrulokk i metall. Plastbokser eller glass med plastlokk funker dårlig – vi snakker høy varme og vacuum her.


Så: Bær, sukker og vann has i en stor gryte, og blandes godt. Kok så sakte opp under lokk. Når det bobler og beveger på seg (se video) kan det røres litt rundt. Skru ned varmen, og la syltetøyet stå og småkoke en god stund (halvtime ca.) uten lokk. Tilsett fruktpektinen (det er mye vann i bærene, så pektin trengs for at syltetøyet ikke skal bli for tynt), og rør godt rundt. Syltetøyet vil virke ganske tynt og suppete, men det går seg til når det hele blir kaldt. Så er det bare å ta vekk det verste skummet (hvis det er noe) og fylle opp glassene. Tørk vekk syltetøysøl på kanten, lukk godt igjen, og sett på benken til avkjøling.

2015-08-29 21.03.52-22015-08-30-10.46.15

Husk å sette til side en skål med varmt syltetøy som du kan spise med én gang.

Glassene lagres på passende sted, gjerne litt mørkt og ihvertfall frostfritt. De blir ikke stående lenge, så i kjøkkenskapet er helt greit…

 

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.