Slik takler menn IKEA

2014-07-18 13.21.28-1

For de aller fleste av oss er IKEA det nærmeste vi kommer helvete på jord. Det er alt for mye folk, varmt, masete og støvete, og, hvis man drar sammen med et kvinnfolk, opptakten til enhver skilsmisse.

Selv om man før turen starter har satt opp handleliste, blitt enige om at det trengs et garderobeskap der, noen greier til kjøkkenet og alt det der (se punkt tre og fire under) – det blir krangling diskusjon straks man er i gang med handlingen. Det som skulle være “kjapt inn, finne frem, betale og dra” blir “åh, den var fin, men kanskje den var finere, og skulle vi ikke hatt…, og den var smart, og jeg liker ikke den, og DU SKAL ALLTID BESTEMME ” og så videre. Og det gjelder ikke bare voksne par av mer eller mindre norsk opprinnelse – neida, ALLE krangler på IKEA. Uansett etnisk og kulturell bakgrunn, legning, kjønn eller alder; heftige diskusjoner blir det (ja, jeg har vært “flue på veggen” på IKEA noen ganger – stor underholdning…).

MEN – det trenger altså ikke være slik. Det går fint an å komme gjennom både selve handleturen til IKEA og møbelmonteringshelvetet etterpå bare man angriper det hele på den rette måten. Greia er altså følgende:

For det første: dra uten kvinnfolk. Ta gjerne med barna (ikke de under 4-5, da), men for all del – ikke damer. Menn og barn har nemlig én ting felles: De hater hele greia like intenst alle sammen, og gjør det hele unna kjapt og effektivt, uten dill. Samtidig klarer de å se det positive i alt, og klarer å gjennomføre uten alt for sure miner. De synes også det er OK å stikke innom restauranten og spise kjøttboller (selv om det sikkert ikke er veldig sunt og det er MYE BEDRE å spise mors kjøttkaker hjemme), og tar gjerne en softis (jada, det er en mikroskopisk mulighet for at det er gufne bakterier i den) ved utgangen også. Dessuten er IKEA faktisk ganske spennede å utforske. Det er masse greier å se og plukke på, lange ganger, og så videre.

For det andre: Ha god tid, og dra når ikke alle andre drar. IKEA på lørdag er det bare å glemme. Det samme gjelder i ferier (det finnes faktisk mennesker som legger inn et besøk på IKEA som en viktig del av ferien). Min IKEA har åpnet fra kl. 10.00 til 23.00 på hverdager, og fra 09.00 – 21.00 på lørdager (når din IKEA er åpen får du finne ut av selv). Dermed er det altså stor sjans for å finne en tid da ikke alle andre skal innom. Timene før lunch (10.00 – 11.oo), mellom lunch og middag (13.00 – 14.30) og etter middag/leggetid (21.00 – 23.00) på hverdager pleier være ganske OK. Og MÅ du handle en lørdag: nærmest mulig stengetid. Det beste er å gjøre litt research på forhånd. Sjekk parkeringsplassen på vei forbi og så videre. Her er det øvelse og erfaring som gjør mester.

For det tredje: Vit mest mulig om hva du skal ha på forhånd. Skal du ha en kommode til soverommet bør du ha dannet deg et bilde av hva slags kommode (antall skuffer, farge osv.), og du har tatt mål. Hvor stor plass er det til kommoden? Høyde? Bredde? Dybde? Alt selvsagt skrevet ned på en lapp. Skal du ha en lampe bør du vite hvor mye plass det er til den, hvor mye opphenget tåler osv. Du kan gjerne sjekke katalogen for å finne noe du tror kan passe, men ikke kjøp noe før du har sett på og målt det aktuelle møbelet selv, i utstillingen på IKEA. Det eneste som er verre enn å handle på IKEA er nemlig å ha kommet hjem, satt sammen møbelet, funnet ut at det ikke passer og så måtte dra tilbake til IKEA for å bytte møbelet. Det…

For det fjerde: Sjekk at det du muligens har tenkt å kjøpe faktisk finnes hos din lokale IKEA før du drar. Gå inn på ikea.no og finn ut om de har tingen i den IKEAen du har tenkt å dra til. Ingen ting er mer bortkastet enn å dra til IKEA, bruke en halvtime på å lete etter det du skal ha, så en halvtime til for å finne noen som jobber der (og som faktisk VET noe), for så å få vite at “nei, den ble utsolgt i går”.

For det femte: Ikke stress i kassakøen. Uansett hvilken kø du stiller deg i vil den ved siden av gå fortere. Det er alltid noen foran deg som bruker inni he… lang tid på å betale. Og det er alltid en eller annen kjerring (av begge kjønn) som prøver å snike i køen og som dytter deg i ryggen med den nye benkeplaten sin. Selvbetjeningskassene er det liten vits i å prøve seg på hvis det er mye folk. Folk som skal skanne selv bruker mye lengre tid (“finner ikke strekkoden, var det riktig da, hvor mange…”osvosv) enn det proffene i de betjente kassene gjør. Og det er alltid en eller annen brødgjøk som har med alt for mange varer, scanner for mange ganger og så videre. Så velg betjent kasse hvis det er kø. For å gjøre din egen betalingssekvens enklest mulig unna har du selvsagt stablet alle store varer i handlevognen slik at strekkoden er lett tilgjengelig. Når du skal legge varer på rullebåndet legger du først på korrekt antall poser før varene legges på med strekkoden synlig. Du betaler selvsagt med kort, og du er alltid smilende og blid og hyggelig mot mennesket som står i kassen. Husk at vedkommende faktisk tilbringer hele arbeidsdagen på IKEA…

For det sjette: Sørg for å ha verktøykassen i orden. Sett den elektriske skrutrekkeren på lading før du drar avgårde, og legg frem hammer og tommestokk slik at alt er klart når du entrer hjemmet med nyerhvervelsene. Det er nemlig alltid noe montering med IKEA-greier. Ganske enkel, som oftest, men ting må settes sammen. Det første du gjør er å be en eventuell dame om å gå et annet sted (eventuelle kids kan godt være med som håndlangere) før du begynner med å pakke ut tingene og sortere dem og se at alt er med. Og da kommer vi frem til noe av det viktigste som må til for å gjøre et IKEA-innkjøp vellykket: LES BRUKSANVISNINGEN! Ikke bare gå igang å montere og tenk at “jeg er mann, og dette er så logisk at det ikke kan bli feil”. For joda, det er logisk osv, men det kan være en og annen finurlighet eller noe med rekkefølgen ting settes sammen i som kan være greit å få med seg. Så før du setter i gang: les HELE bruksanvisningen og legg opp en slagplan. Bruk emballasjen som underlag for å unngå striper i parketten. Bruk alle treproppene og skruene og spikrene som er med, og skru alt litt løst sammen første gang før du tar en runde og etterteiter til slutt. Voilà – du har et ferdig IKEA-møbel!

For det sjuende: Sjekk om tingen du skal ha finnes et annet sted. Det finnes jo andre møbelvarehus enn IKEA. Både A-Møbler, Bohus, Skeidar, Møbelringen, Fagmøbler, Bolia, Jysk og Tannum (med flere) har ting man også finner på IKEA. Om ikke billigere så matcher de som oftest prisen. Mange av dem har omtrent samme åpningstider som IKEA, og de aller fleste har mer kompetent betjening. Dessuten har de andre designere og leverandører enn IKEA, så det kan faktisk være at man finner en sofa eller en bokhylle eller noe annet som er litt finere/kulere/mer solid/osv. enn det IKEA har å by på. Det kan også være at møblene er ferdig sammenskrudd, og at de frakter dem hjem til deg for en billig penge. Så du MÅ ikke på IKEA for å få til et nogenlunde velmøblert hjem.

Så det. Da sees vi i IKEA-caféen en av kveldene, da. God shopping!

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.