Varingskollen – ditt nærmeste alpinanlegg

2013-03-31 15.14.58

Når vi som bor i Nittedal føler for å gjøre noe annet enn å stå på bortoverski (vi har tross alt skiløyper med lys omtrent rett utenfor inngangsdøren alle mann) tar vi oss en tur i Varingskollen. Annlegget har alt man kan ønske seg av et ordentlig skianlegg. Det finnes et fint barneområde med rulleteppe i bunnen, enkle, korte bakker (kalt Trollparken og Hakkebakken) for kidsa og nybegynnerne, en utfordrende terrengpark, en ganske så bratt sort bakke (kalt Olaløypa) for fartselskerne og en rimelig vrien upreparert rød naturløype (kalt Kariløypa) for de som liker en utfordring og har gode knær.

2013-03-31 16.18.00Toget (Gjøvikbanen) stopper i bunnen av bakken, og det tar bare et par minutter å gå fra stasjonen og opp til den første heisen. Bussen kjører også oppom, og bilister kan parkere på en haug gratis parkeringsplasser. De eneste gangene det er skikkelig kø i Kollen er når skolene i bygda har skidager. Ellers er det bare kjøring som gjelder. Nederst i bakken er det en tallerkenheis (Stavheisen) for de minste og to T-krokheiser (Hakkebakkeheisen og Parkheisen) til resten. For å komme helt til topps må man ta Olabakkeheisen. Dette er en ganske så lang og bratt T-krokheis som går rimelig fort, så her kan det være greit å ha litt trening fra andre T-kroker før man kjører. Er man liten og lett er det et par steder man vil kunne bli løftet opp fra bakken og fly noen meter, så denne er ikke for nybegynnere.

Vel oppe på toppen kan man velge mellom Olaløypa og Kariløypa (eller Karirenna). Olaløypa er regnet som Oslos mest utfordrende nedfart, med 1300 meter nedfart over bare 330 høydemeter. Spesielt den nederste delen er rimelig bratt og gir bra sug i magen. Kariløypa er en ren naturløype, uten snøkanoner eller kunstsnø. Her er det heller ikke gjort så mye med underlaget, så det er masse humper, artige svinger og overraskende elementer. Dermed er det her folk havner etter hvert som de blir lei bare flatt underlag og fart. Siste del av løypa går via trange skogsløyper før det hele munner ut i bunnen av Olaløypa.

Serveringstilbudet er sånn passe. De fleste brukerne av bakken bor jo i nærheten og drar vel hjem for å spise. Det selges pølser ol. i kiosken i varmestua i bunnen av bakken, og Cafe Snøtunet i bunnen av Olaheisen, ved siden av skiutleien, har et litt mer kioskvarer. På toppen ligger Varingstua, men den er nesten aldri åpen. Men ER den åpen skal du prøve spesialiteten deres: Twix i kano. Altså kjekssjokoladen Twix lagt i et pølsebrød som så er varmet i toastjernet til sjokoladen begynner å smelte. Ganske spesielt, og veldig godt med varm kakao til.

En ekstra god grunn til å bruke tilbudet i Varingskollen er at det hele er eid og driftes av Hakadal Idrettslag. Inntektene går dermed tilbake til lokalsamfunnet, og hjelper laget å utvikle enda flere vintersportstalenter fra Nittedal.

IMG_3960


Fra arkivet. Først publisert i januar 2016.

Legg igjen en kommentar

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.