Luftpistol?

En kar på Underskog lurte på hva slags luftspistol han skulle kjøpe til seg og familien. Her er svaret mitt:

Her kommer det jo litt an på ambisjonsnivået deres. Skal dere skyte litt hjemme i stua innimellom kan dere kjøpe omtrent hva som helst fra Nettsport eller Teknikmagasinet. Dette er rimelige våpen som i hovedsak er eksakte kopier av “the real thing”. Presisjon og slikt her kan være så som så; kulene får ikke allverdens fart, så på avstander over 10 meter bør du ikke forvente for mange innertiere. MEN – en god startpakke kan jo være denne til 950 kroner, eller denne til 999,-. Dette er enkeltskuddsvåpen, så hvis du vil ha noe som er litt mer “ekte” (mange skudd etter hverandre, ladegrep osv.) kan du gå for denne eller denne. Alle disse bruker 4,5 mm Diabolo-kuler, og er rimelig presise. Det det går mest av er imidlertid luftvåpen som skyter runde 4,5 mm BB-kuler. Disse har dårligere presisjon, men desto mer skyteglede; man kan få magasiner som holder 20 kuler og mer, så da er det bare å plaffe løs og holde på.

Forresten; skyting i stua: Husk skikkelig kulefanger, og aller helst noe solid, mykt bak kulefangeren (en 10 cm. isoporplate, f.eks), og beskyttelsesbriller. Kulene går fint et godt stykke inn i en vanlig trevegg. Og spretter de tilbake kan de forårsake alt fra små blåmerker til ødelagt syn.

Det vel litt billigere i Sverige. Og muligens bedre utvalg. Men det er slutt på den tiden man måtte over grensa for å finne de kule greiene.

Men – vil dere litt opp i nivå og satse litt kan dere jo begynne med å sjekke ut Oslo Pistolklubbs Luftpistolsider. De ha lånevåpen (så man slipper å kjøpe selv før man har bestemt seg for om dette er noe å holde på med), har barnegruppe (fra 10 år) og så videre. Det arrangeres også stevner som er åpne for publikum slik at det går an å sjekke ut hva det hele går ut på og få mer info osv. Se også Norges Skytterforbund og Det Frivillige Skyttervesen for enda mer info.

Ellers er det verdt å merke seg at lovverket behandler luftvåpen på lik linje med “ordentlige” våpen. Det vil bl.a. si at du ikke kan ha våpenet med deg på offentlig sted uten “aktverdig grunn”, det skal være innpakket og så videre. Hvis du raner en bank med luftpistol vil du f.eks. ikke få nedsatt straff fordi våpenet ikke var “ekte”. Du kan altså ikke ta med deg et luftvåpen ut i parken og skyte litt på blink og ha det gøy. Du bør heller ikke stå ute i hagen og vifte med pistolen i tettbygd strøk så alle kan se deg. På et par meters hold er det ikke lett å se forskjell på luft og tyngre kaliber, og samfunnet vårt er dessverre blitt slik at folk er blitt mer skvetne, og politiet strengere. Og så er det altså 18-årsgrense for kjøp – og bruk.

Utover det er altså skyting en av de største sportsgrenene i Norge, med flere hundre tusen aktive. Det finnes skyteklubber for de fleste typer våpen, og det arrangeres treninger og konkurranser i det meste. Så jeg vil kanskje foreslå at dere begynner med å sjekke ut noen klubber rundt der dere bor. Skyting er en ganske så familievennlig sport, med egne klasser og regler for aspiranter, juniorer og voksne. Kidza lærer konsentrasjon og kroppsbeherskelse og at det ikke alltid er slik at pappa er best. Og så er det rimelig sosialt, og man treffer (…) alltid hyggelige mennesker rundtom på stevnene.

Uansett – velkommen til sporten – og lykke til!


Publisert første gang i mai 2015, så tilbud og priser kan være noe utdatert.

Tags from the story
, ,
0 replies on “Luftpistol?”