Såh – du vil ikke rygge med tilhenger?

[Sponset innlegg] Alle som kjører bil kommer før eller siden opp i situasjonen der de må rygge med tilhenger. Man har f.eks. kanskje blitt lurt til å bli med på det svenske varehuset med blå logo med gul skrift der det har blitt handlet inn uhyrlige mengder møbler, servietter og telys, og så har man gått på «lån med en tilhenger hjem»-smellen. Eller man må hjelpe en kompis i nød å flytte. For de fleste går det veldig greit å kjøre fremover så lange man husker på litt ekstra svingradius og slikt, men så kommer man gjerne dit at man må rygge inn foran inngangsdøra for å slippe å bære greiene lange veier. Og da går det gjerne i ball. De aller fleste av oss har vel stått og smugkikket på/godtet oss over noen som mer og mer røde i toppen (gjerne med et hysterisk vinkende kvinnemenneske bak bilen) har prøvd å få en tilhenger plassert riktig på parkeingsplassen til byggvarehuset eller nevnte møbelhandel eller hjemme i gata. Ofte ender det med bulker, knuste lykter og masse god underholdning (for tilskuerne). Men nå ser det altså ut til at det kan bli mindre ryggehumor fremover.

Volkswagen har nemlig lansert det de kaller Trailer Assist, en løsning som ved hjelp av ryggekamera og litt teknologi gjør at føreren slipper å styre tilhengeren på plass selv. Man stiller bare inn hvor man vil ha tilhengeren plassert ved hjelp av en liten knapp på dashbordet, setter bilen i revers og trykker på gassen, så styres det hele på plass av seg selv.

Volkswagen_01Det hele blir lansert med et ganske så snedig reklamestunt, satt i scene av reklamebyrået Try for Volkswagen Norge. Før jul kunne innbyggerne i Lillestrømområdet nemlig observere et selsomt syn: En stasjonsvogn med svær tilhenger som rygget gjenom gatene i ganske så høy hastighet. Bilen (og hengeren) rygget rundt rundkjøringer, ut av parkeringshus og tilogmed forbi en liten bilkø, alt uten uten problemer. Det hele ble godt dokumentert, og dukket etter hvert opp som ovenstående (reklame)film  på Face osv. – en film som selvsagt er blitt en viral hit; den ble vist over 26.000.000 ganger i løpet av de fire første dagene den lå ute.

Dessverre er det ikke akkurat Trailer Assist som gjør kjøringen i filmen mulig. Det sitter heller ikke en dreven tilhenger-rygger i bilen. Derimot sitter det en kar inni tilhengeren (som egentlig er en «noe» ombygd bil) og kjører og drar bilen etter seg – det er altså bilen som er tilhengeren. Det hele er greit forklart her. Trailer Assist er altså ikke SÅ bra (der røyk norgesmester-i-tilhengerrygging-seieren, gitt…), men med litt mild overdrivelse får VW altså vist at det ikke er så vanskelig å rygge med henger som mange skal ha det til – ihvertfall ikke når man lar bilen hjelpe til.

Volkswagen_05 Volkswagen_09

Om Trailer Assist faktisk funker i praksis? Det vet jeg ikke – jeg har ikke fått prøvd selv. Men det ser jo besnærende ut, da, og VW-gjengen pleier jo ikke lage ræl. Såkalte Intelligent Parking Assist-systemer (som funker kjempebra – selv om det er dritskummelt å la bilen klare seg på egenhånd når man sitter der) har jo vært på markedet noen år, så det skulle ikke være noen grunn til at automatisk tilhengerrygging ikke også gjør jobben. Og ifølge denne (litt kjedeligere) filmen fra  fra Pratical Caravan funker det som ei kule å rygge med campingvogn også.

De av oss som har kjørt store bandbiler med instrumenter og PA i henger bak og/eller er drevne handymenn kan selvsagt rygge med henger og trenger vel strengt tatt ikke hjelp. Det er jo ikke så vanskelig – det er bare å styre litt motsatt vei av dit man vil ha hengeren, ha litt fingerspitzgefühl og så videre. Dessuten har vi jo smugtrent litt på en øde parkeringsplass før vi kjørte ut i offentligheten. Men samtidig – man får vel aldri nok dippedutter i bilen, så… joda.

Kommersielt-innhold-BeonLes mer om kampanjen hos Kreativt Forum og besøk Trailer Assist-hjemmesiden for mer.

 

Innlegget er et sponset samarbeid med BeOn.

0 replies on “Såh – du vil ikke rygge med tilhenger?”