Er Remas Hubbard noe særlig da?

 

Rema 1000 og Solvinge har lansert en ny kyllingrase på det norske markedet. Hubbard-kyllingen er, i følge reklamen, «…en frisk, aktiv og livlig kylling som gjør bedre dyrevelferd tilgjengelig for alle». Den har det også «…rett og slett bedre … enn kyllingen som vanligvis produseres…» fordi «…den både lever lenger og vokser saktere».

Selve kampanjen er gjennomført etter alle kunstens regler. Det er produsert vakre reklamefilmer som er postet på sosiale medier, det er tatt flotte lyse bilder av vakre bønder(?) sammen med lykkelige kyllinger, det er laget oppskriftshefte-DM som er levert hjem til folk, og det er laget en smakefull hjemmeside som informerer om alle kyllingens fortreffeligheter.

Det er selvsagt ingen som snakker om at grunnen til at kyllingen lever lenger enn vanlige broilere er at den vokser saktere. Det sies heller ikke noe om at kyllingene klekkes i klekkemaskiner og ikke av sine mødre, eller hvordan fuglene blir samlet sammen og avlivet der de «springer, hopper og leker» rundt i fjøset (?? – heter det ikke hønsehus lengre?). Det er mulig at kyllingprodusentene mener at det at kyllingene lever lenger i hønsehuset gir dem bedre livskvalitet, men… greia er altså at disse fuglene lever for å bli drept og spist.

Samtidig sies det på Dyrevern.no at Hubbard-kyllingene er blant de som har de beste vilkårene blant matkyllingene og er den rasen som har best dyrevelferd av matkyllingene. Dermed kan man vel på et vis ha litt bedre samvittighet når man spiser en Hubbardkylling enn når man spiser vanlig kylling. Selv om det beste selvsagt er å bo slik til at man kan ha egne høns som slipper å vokse opp uten en mor i store haller under kunstig lys og som slaktes på stedet istedenfor å sendes milevis avgårde i trange slaktebiler.

Så – smaker de noe godt, disse Hubbardene da? Det enkle svaret: Å jada. De smaker kylling. Det lange svaret: De smaker kylling, hverken mer eller mindre. Kjøttet har samme farge, samme struktur og alt som hører et godt kyllingmåltid til.

Foreløpig har jeg bare prøvd «Grillet lårfilet – Tandoori» og «Grillet lårfilet – Amerikansk BBQ». De er helt OK, kanskje med litt vel mye krydder som ikke smakte så veldig mye. Kyllingen kommer både som ferdig krydrede lårfileter, naturell lårfileter («det saftigste og mest smakfulle stykket på kyllingen» jfr. reklamen), som krydrede kyllinglår (med bein etc), som brystfileter, som kyllingkjøttdeig, som ferdig salatkjøtt og som strimlet filet. Alle de vanlige variantene, altså, bortsett fra kanskje hel kylling.

Dermed blir det litt av hvert å teste fremover selv om jeg i utgangspunktet prøver å unngå industrifremstilt kjøtt. Rema og Solvinge fortjener jo honnør for at de prøver å gjøre matproduksjonen mindre belastende for maten, og trenger all den hjelpen de kan få slik at denne måten å produsere på kan spre seg videre til de som fortsatt produserer på «minst mulig jobb, mest mulig penger»-måten.


Hovedfoto: Rema 1000

 

 

Tags from the story
, ,
0 replies on “Er Remas Hubbard noe særlig da?”