Det er den tiden på året igjen. Du må ut og fikse julegaver. Forhåpentligvis har du allerede alt i boks og har en rolig oppkjøring til jula; hvis ikke: her er noen enkle juleshoppingtips:
1: Lag handleliste
Som med alt annet er god planlegging halve jobben. Bruk en halvtime på å legge en slagplan på forhånd istedenfor å vime rundt i timesvis uten mål og mening.
– Sett opp en liste over alle som skal ha gaver, og noter alle gaveideer til hver enkelt.
– Finn ting som kan handles samme sted, og stryk ting som er vriene/masete å få tak i. Er du god her slipper du unna med å måtte dra innom maks 3-4 butikker.
–
Juster listen slik at like varer står sammen; Leker i en liste, klær etc i én, bøker i én og så videre.
2: Planlegg handleturen.
– Sjekk rundt på nettet for å finne ut hvilke butikker som har det du skal ha. Skal du ha noe sært: ring butikken på forhånd.
– Se deg ut noen butikker i nærheten, og finn riktige åpningstider.
3: Shoppiiiing!
– Ikke dra når alle andre drar. Da er det greit å finne parkering, lite folk, og lett å få hjelp. Halvtimen rett etter åpningstid pleier funke bra. Rundt lunch og i timene etter normal arbeidstid funker hysterisk dårlig. Det samme gjelder lørdager. Timen rett før stengetid er også grei. Men da er ofte betjeningen slitne, og det kan være tomt for enkelte varer. Nattåpent er også fint; gjerne så sent som mulig. (Bildene her er fra Strømmen Storsenter mellom kl. 22 og 23 siste torsdag før jul i fjor)
– Dra alene! Ikke med hverken kjerring, unger*, eller kompiser. Da styrer du tiden helt selv og slipper masse avbrytelser. Og du unngår endeløse diskusjoner om farger og «den men ikke den» og dobesøk og stress stress stress.
*: OK, det går an å gjennomføre det hele sammen med ungene fra de blir 6-7 år gamle. Det tar mer tid, men kan være ganske hyggelig pluss at det gir mor en liten pause i førjulsstresset. Men også her må alt planlegges nøye. Sørg for riktig bekledning, og at alle er passe mett. Gi instruksjoner i bilen på vei til butikken («I dag skal vi handle julegaver, ikke tulle og leke» osv.), og vær sikker på at alle er enige om at dette skal bli en OK greie. Begynn så med en tur på McD eller BK der dere planlegger handlingen. Gi ungene ansvar, og la dem være engasjert i å finne de ulike gavene; «Nå skal vi finne en gave til fetter Petter i denne butikken» eller «Nå skal vi finne en bok som heter «Xxx». Kan dere hjelpe meg å finne en den?» osv. Ta pauser underveis, bruk litt tid, og la dem hele tiden vite hvem som er sjefen. Og slår de seg vrang: ikke diskuter og kjeft, bra dra rett hjem.)
– Sørg for å være passe mett, og stikk gjerne innom toalettet før du hiver deg uti shoppinghelvetet.
– Kle deg etter forholdene. Ta gjerne med en lett jakke til å ha lommebok og slikt i, og legg vinterjakka igjen i bilen. Butikkene er ofte hysterisk varme, og det å gå rundt og svette og være varm i toppen gjør hele shoppingreia til en svært ugrei opplevelse.
– Er du på et senter: ta en kjapp runde innom alle butikkene først, før du setter i gang å handle. Sjekk alle klesbutikkene, ikke bare går for den første og beste. Dermed får du oversikt, og klarer kanskje finne alt på ett sted istedenfor å dra rundt på masse poser.
– Bruk shoppinglisten, og kryss av etter hvert som alt er i boks.
– Bruk butikkbetjeningen. Skal du ha noe til dama: finn ei dame i butikken som ser ut som hun kjenner butikken. Julehjelpjentene bør du prøve å unngå; finn hun som har jobbet der lenge, fortell henne alt du skal ha og la henne guide deg (husk: vit hvilken størrelse dama di bruker). Det samme gjelder andre butikker; bruk de som jobber der! Er du ute til riktig tidspunkt (se over) har betjeningen tid til deg, og du kan få alt unna i løpet av en halvtime.
– Gå ut i bilen med det du har handlet etter hvert – ikke gå rundt med masse poser. Du blir bare sliten, og faren for å glemme ting øker.
4: Pakking
– Du pakker selvsagt alle pakkene selv – i god tid. Det gir en mulighet til å se om du har glemt noe, og gir oversikt.
– Du trenger saks og tape i tillegg til papir, bånd og pakkelapper.
– Bruk samme papir (eller variasjoner over samme papir) til alt. Det gir helhet på julaften, og du får ekstra kred for omtanken. Og – er du kjent som en som gir gode gaver blir det litt ekstra «ooohh – nå kommer det en pakke fra onkel J!»
5: Til neste år:
– Noter ned gaveideer i løpet av året. Er du i familiebesøk og ser at det er noe de kan trenger; skriv det ned. Bruk Evernote eller Google Docs eller et annet system som er tilgjengelig uansett hvor du måtte befinne deg slik at du enkelt kan vippe opp mobilen og finne listen.
– Handle inn ting etter hvert som du kommer over dem, ikke vent til uka før jul og håp at tingen fremdeles er tilgjengelig. Du er jo innom noen butikker i løpet av året. Og skulle det vise seg underveis at de har fått tak i det du har kjøpt: gi det til noen andre som også sikkert har bruk for det, og finn noe nytt.
Lykke til – og God Jul!
PS: Ikke end opp som denne karen…