God gamaldags

Old-fashioned

Old Fashioned er en av de drinkene som aldri slår feil litt utpå kvelden. Ihvertfall hvis den er riktig laget. Den beste Old Fashioned’en jeg har fått i Oslo (så langt) er den jeg fikk på Bettola i fjor en gang. Den bestod av en gigantisk rimfrossen isball, akkurat riktig mengde brunt sukker og Angostura Orange Bitter, og nok Bourbon. Den ekstremt kalde isbiten gjorde at brennevinet holdt seg iskaldt uten å bli utblandet med smeltevann, og det hele var så friskt og vakkert at… det ble en til, ja. (Nei, bildet over er ikke av en Bettola-Old Fashioned. Har ikke tid til å ta bilde når nor godt står klart… Neste gang, kanskje). Den feilen de fleste gjør er at de bruker litt for mye soda når de løser opp sukkeret med bitteren. Dermed smelter isen for fort, og det hele blir vassent. Eller de bruker (grøss) sukkerlake for å spare tid. Og så er det noen som insisterer på å ha i et rødt cocktailbær. Det funker ikke, synes jeg. Jeg er heler ikke så glad i sitronskallet enkelte insisterer på å ha i eller gni langs kanten på glasset. Angostura Orange Bitter en basert på appelsiner, så da er det skallet fra sitrusfrukten “appelsin” som i så fall gjelder.

AngosturaEn Old Fashioned består altså av is, sukker, Angostura Orange Bitter og brunt amerikansk brennevin – altså Whisky eller Bourbon. Brennevinet trenger ikke være dyrt og eksklusivt, men gjerne en “Rye Whisky” av typen Canadian Club. Eller gode gamle Jack D’s. Man begynner med å ha ca 1/2 teskje brunt sukker i bunnen av glasset (et Old Fashioned-glass er et stort whiskyglass som typisk rommer mellom 2,5 og 3,5 dl – jeg foretrekker noe midt imellom). På sukkeret has det på 2-3 dasher  bitter, og maks en teskje sodavann (eller litt whisky). Det hele skal så blandes sammen/knuses (med en skje eller en slik stang som alle aspirerende bartendere har lett tilgjengelig) til sukkeret er mer eller mindre oppløst (det kan godt være bittelitt knasende sukkerkorn igjen). Så har man i en stor isbit (den bør nesten fylle hele glasset) direkte fra fryseren, og så heller man over whiskyen og rører kjapt rundt slik at alt blandes godt. Når det så dugger/rimer på glasset er det bare å nyte. Små slurker samtidig som man trekker inn de fine aromaene som stiger opp.

Se forøvrig Wikipedia, og disse variasjonene over temaet hos Esquire.

Legg igjen en kommentar