25 drinker det er greit å kunne

Noe av det jeg liker best er å ta en tur på byen med gutta. Enten det bare en kjapp tur etter øving eller noe mer planlagt med middag & greier er det alltid hyggelig å møtes over noe godt å drikke.

De fleste sverger til øl, aller helst en standard pils fra Ringnes eller Hansa. Eller kanskje et godt microbrygg. Og så blir det kanskje en liten whisky utpå kvelden. Og det fungerer jo forsåvidt greit.

Bloody Mary med bacon, fra TeaLounge.

Bloody Mary med bacon, fra TeaLounge.

Men det mange glemmer er jo at det har dukket opp ganske mange veldig bra barer rundtomkring i byene etter hvert. Barer som både har godt utvalg i drikkevarer, og kompetente bartendere som vet hva de holder på med. De aller fleste av dem kan mikse både en Old Fashioned, en skikkelig Vesper, en Sidecar, en Ramos eller en Bloody Mary uten å måtte konferere oppskriftsheftet.

Men så er det det, da, at mange menn etter hvert ikke har peiling på drinker lengre. Man har gjerne ikke vært så mye på bar på en stund, og så er det veldig enkelt å falle ned på øl’en og være fornøyd med det. For – man vet jo ikke helt hva man får når man bestiller en eller annen drink man så vidt husker navnet på – eller ser i barmenyen. Og så er det jo dumt å betale masse penger for noe man ikke liker. Og så videre.

Vesper Martini på Bettola

Vesper Martini på Bettola

Men det går det jo an å gjøre noe med. De aller fleste av oss har et skikkelig kjøkken, og det kan jo brukes til mer enn å bare lage mat. Man kan nemlig også mikse drinker der! Og det er ganske så morsomt – for å si det sånn. Jeg har etter hvert samlet meg et greit lite bar-bibliotek med gode oppskrifter, og fått ordnet skikkelig shaker og sil og rørepinner og slike ting, så nå koser jeg meg innimellom med å prøve både ting jeg kan og liker ekstra godt, og prøve ut helt nye ting. Det kan være drinker jeg har lest om, eller noe jeg har fått på byen (de fleste bartendere synes det er OK å få briefe litt innimellom, spesielt hvis det ikke er for travelt) – eller noe jeg har kommet på i et svakt øyeblikk.

Det finnes jo en del fine oppskrifter på nettet, så det er bare å sette i gang. Begynn for eksempel med 25 Cocktails everyone should know, gå videre til Aperitifs Ukens Drink, og så er det bare dra ut på byen og lære mer. Snakk med bartenderne på de gode barene. Både Fuglen, Himkok, Bettola, Tea Lounge, og Torggata Botaniske har bartendere som vet hva de holder på med.

God tur!

Forresten: Kaffebaserte drinker er litt i tiden. Bloggeren Alex Mastin som driver Home Grounds har utforsket temaet, og laget en ganske så imponerende oversikt her. Verd å prøve!